уторак, 29. октобар 2013.

Čajevac

Aromaterapija dolazi do spoznaje da je osoba duhovno biće, da uzroke nastalih problema ili bolesti treba tražiti u psihološko-emotivnom aspektu čoveka i u njegovom načinu razmišljanja i životnim navikama. Nema naučnih dokaza da eterična ulja deluju na višim nivoima, ali iskustvo je pokazalo da mirisi pomažu u transformaciji emocija, mentalnih stavova i duhovnih potreba.

ČAJEVAC (Melaleuca alternifolia)

Energija eteričnog ulja
Snaga, hrabrost, izdržljivost
Duhovna vibracija
Usmerenost i predanost
Emocija
Sigurnost, snaga i zadovljstvo
Telo
Koža, disajni putevi
 

понедељак, 28. октобар 2013.

AROMATERAPIJSKI TRETMAN

Aromaterapijske tretmane obavljamo u udobnom i mirnom ambijentu, uz laganu muziku i čarobne mirise eteričnih ulja, koja će već vašim prvim dolaskom delovati na telo, um i duh. Prepustite se čarima aromaterapije i uplovite u svet mirisa...

Za više informacija o uslugama koje nudi naš Centar za aromaterapiju, posetite naš sajt :

http://www.aromaterapija.co.rs/standard.aspx?IdS=25&item=4


 Фотографија: Aromaterapijske tretmane obavljamo u udobnom i mirnom ambijentu, uz laganu muziku i čarobne mirise eteričnih ulja, koja će već vašim prvim dolaskom delovati na telo, um i duh. Prepustite se čarima aromaterapije i uplovite u svet mirisa..

Za više informacija o uslugama koji nudi naš Centar za aromaterapiju, posetite naš sajt :

http://www.aromaterapija.co.rs/standard.aspx?IdS=25&item=4




субота, 26. октобар 2013.

KOŽA ĆE VAM REĆI HVALA...

Eterična ulja podstiču ćelije kože da se brže obnove i na taj način mogu usporiti proces starenja ili ubrzati zaceljivanje oštećene kože. Što se brže ćelije u gornjem sloju kože zamenjuju novima iz sloja ispod, to je koža mekša i glađa. Redovna upotreba eteričnih ulja lavande, ne­mačke kamilice, smilja, mire, mrkve, ruže, tamjana, geranijuma, nerolija, ruzmarina može pomoći održavanju kože u zdravom stanju, te ublažiti ožiljke i strije. Eterična ulja mogu poboljšati cirkulaciju krvi, što rezultira poboljšanim dotokom kiseonika i hranljivih sastojaka u kožu. Svojim različitim svojstvima mogu biti korisna ulja mirte, čempresa, ruzmarina ,đumbira, limuna, čajevca, geranijum, ruže, nemačke kamilice, timijana...

петак, 25. октобар 2013.

OSVEŽAVAJUĆA KUPKA


Kupke su najpopularnija i najprijatnija metoda upotrebe eteričnih ulja. Ulja u organizam ulaze putem disanja i kože. Da bi se sprečilo nakupljanje ulja na površini vode, potrebno je da se pomešaju sa prirodnim emulgatorom kako bi se ravnomerno rasporedila po vodi. Kao prirodni emulgator možemo upotrebiti med, slatku pavlaku i jabukovo sirće. Svi imaju izvanredno dejstvo na kožu, čineći je glatkom i mekanom. Na 50 l vode stavlja se do 20 kapi eteričnog ulja, tako što se ulja prvo pomešaju npr. sa medom, pa potom stavljaju u kadu sa vodom. Najoptimalnije vreme trajanja kupke je 20 min. Potrebno je opustiti se i dozvoliti uljima da deluju. Takve kupke izvanredne su za otklanjanje stresa, problema cirkulacije, reumatizma, bolova u mišićima, simptoma PMS-a, prehlada, gripe, upale pluća, ginekoloških problema.



Kupka limun – osvežavajuća, opuštajuća, vrlo dobra za čišćenje
·        Sok limuna iz polovine limuna
·        Limun – 4 kapi
·        Jasmin – 1 kap








четвртак, 24. октобар 2013.

Kako bezbedno koristiti eterična ulja

- Nemojte držati eterična ulja na suncu ili blizu izvora toplote, jer su termolabilna i lakozapaljiva.
- Citrusna i biljna ulja dobro je čuvati u frižideru, posebno kada su visoke dnevne temperature, jer tada sprečavate mogućnost da se pokvare tj. užegnu.
- Eterična ulja držite na tamnom mestu, jer su fotosenzibilna i postoji mogućnost da promene svoj hemijski sastav, a time i kvalitet.
- Bočice držite dobro zatvorene kako ne bi došlo do isparavanja i oksidacije koja, takodje, utične na kvalitet ulja.
- Nikad nemojte eterična ulja stavljati nerazredjena na kožu ili otvorene rane, jer tada može doći do ozbiljnih komplikacija.
- Nikad nemojte piti eterična ulja, ni sami ptaviti mešavine za oralnu upotrebu. Ne zaboravite da su to esencije koje jesu prirodne, ali ne znači da nisu otrovne. Ako ih koristite oralno možete izazvati mučninu, glavobolju, bolove, znojenje, lupanje srca, zastoj rada bubrega, oštećenje jetre i druga patološka stanja koja mogu imati poguban uticaj.
- Držati eterična ulja van domašaja dece.
- Kod upotrebe eteričnih ulja ne važi pravilo: “Što više kapi, to je jače terapeutsko dejstvo”, već je veće terapeutsko dejstvo ako se koristi manje kapi, zato što je ovo energetska terapija.
- Eterična ulja se ne mešaju sa vodom, uvek upotrebite emulgator.

недеља, 20. октобар 2013.

KUPKE ZA RUKE I STOPALA

Ukoliko niste u mogućnosti da napravite kupku za celo telo ili imate problema sa rukama ili nogama, tada je dovoljno da u jednu posudu stavite vodu i eterična ulja. Na količinu od 3 litre vode, potrebno je staviti 5-6 kapi eteričnog ulja. Ovakve kupke izvanredne su za probleme sa zglobovima, reumatizam, cirkulaciju, umorne rike ili noge. Opustite se uz odabranu mešavinu i uživajte u sunčanoj nedelji...


петак, 18. октобар 2013.

Da li znate šta su macerati i kako se prave?

Natapanjem sveže biljke ( lavanda ili neven) u visoko kvalitetno biljno ulje kao što je bademovo ili maslinovo ulje, daje vam mogućnost da dobijete vrstu eteričnog ulja u biljnom baznom ulju. Ulje se može koristiti kao nerazređeno ulje za masažu. Izaberite cvetove najzdravijeg izgleda. Za pravljenje macerata potrebno vam je :
-60g odabranog bilja
-600ml ulja
Napunite teglu do pola sa iseckanim biljem i prelijte ulje preko njega. Poklopite ga i dobro promučkajte. Teglu ostavite 3-4 nedelje na suncu kako bi ulje "sazrelo". Povremeno protresite teglu. Ulje je spremno za upotrebu kada dobije jaku boju i aromu. Procedite ga kroz gazu i stavite u bocu. Za duži rok trajanja, čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu.


среда, 16. октобар 2013.

MIRISNI SAVET

Sredina nedelje nas je inspirisala na ovu kombinaciju ulja koju možete da iskoristite u svom difuzeru ili aroma lampi.

2 kapi eteričnog ulja mandarine
1 kap eteričnog ulja đumbira
1 kap eteričnog ulja ruzmarina


Ova mešeavina će vas zagrejati i držati budne tokom celog dana.


уторак, 15. октобар 2013.

Eterična ulja u meditaciji


Primena eteričnih ulja u duhovnoj praksi nije novina. Vekovima unazad svete biljke kao što su žalfija i sandalovina, korišćene su u svrhu čišćenja prostora i u obredne i ritualne svrhe. Ulja su se utrljavala u određene delove tela u isceliteljskim ritualima i služila su da probude spiritualnost u svakodnevnom životu.

Preporučujemo sledeća eterična ulja u meditaciji:

-Lavanda
-Žalfija
-Ruža
-Vetiver 

Ulja koristiti u difuzeru.
Dozvolite sebi da uživate u aromama..
Zastanite na trenutak…

Udahnite duboko i prepustite se…


понедељак, 14. октобар 2013.

TONIK ZA KOŽU

Najjednostavniji način korišćenja hidrolata u kozmetici je u obliku tonika za kožu. Recept je uvek isti: na 200ml hidrolata se dodaje 1 kafena kašičica biljnog glicerola, koji osigurava dodatnu vlažnost. Uvek možete malo kombinovati i prvo probati koristiti čisti hidrolat, bez dodatka glicerola, koji možete naknadno dodati, ukoliko vas koža nakon primene hidrolata steže.
Za sve tipove kože preporučuje se lavanda, za masnu kožu matičnjak, smilje za regeneraciju kože, a ruža za zrelu kožu.




недеља, 13. октобар 2013.

HIDROLAT RUŽE

Hidrolate u kozmetici koristimo kao prirodne tonike, odlično dezinfikuju površinu kože pre nanošenja hidrantne kreme. Veliku primenu imaju u aromakozmetici kao vodena faza za pravljenje krema,gelova i maski.
Hidrolat ruže koristi se za negu zrele, dehidrirane i umorne kože. Odličan je kao osveživač i kao takav koristan za negu svih tipova kože kojima nedostaje vlage. U kombinaciji sa hidrolatom bušina dobro deluje protiv bora.


ULJE OD NEVENA

Ulje od nevena odlično deluje na oštećenja kože – regeneriše kožu, pomaže u zarastanju rana i ožiljaka. Jakog je protivupalnog delovanja, njime negujemo upaljenu kožu koja svrbi, opekotine, suncem oštećenu kožu, ekceme, dermatitis.

Lokalna primena nevenovog ulja je bezbedna, koristi se i kod trudnica i beba. Alergijske reakcije gotovo da ne postoje.
Dajemo vam recepturu da napravite sami svoje ulje od nevena
Napuniti 2/3 tegle velikim narandžastim laticama nevena.

Sipati maslinovo ulje do vrha tegle, važno je da neven bude prekriven uljem.

Dobro zatvoriti teglu I ostaviti da stoji na suncu 3 do 4 nedelje i povremeno je promućkati bez otvaranja.

Nakon 40 dana, procediti dobijeno ulje kroz čistu gazu.

Sipati ulje od nevena u čiste staklene bočice I čuvati na tamnom i hladnom mestu.



уторак, 8. октобар 2013.

Parfem za vašu posteljinu

U prošlosti su naše bake, aromatične biljke, kao što je lavanda, stavljale između sveže oprane posteljine, kako bi je namirisale i zaštitile od moljaca. To možete uraditi i danas, ali je još bolje napraviti aromatičan rasprašivač sa svežim esencijama lavande, limuna, bergamota ili geranijuma. Pomešajte oko 15 kapi eteričnog ulja sa 130ml vode, poprskajte po posteljini i ostavite da se prosuši. Vaša posteljina će pružiti osvežavajuću mirisnu notu cele prostorije.

                                                 

понедељак, 7. октобар 2013.

Aromaterapijom protiv nesanice

AROMATERAPIJA POMAŽE KOD NESANICE


Aromaterapija će kod ovog problema veliku pažnju posvetiti emocijama i kvalitetu misli pred odlazak na spavanje. Posledice nesanice su umor, iscrpljenost, razdražljivost, stres...Od ulja se najčešće upotrebljava lavanda, potrebno je samo nekoliko kapi lavande na vašem jastuku ili nakapati na maramicu i staviti pored glave. Mogu se koristiti i rasprašivači i tople kupke.

Mešavina za kupke
Lavanda 10 kapi
Bergamot 5 kapi
Geranijum 5 kapi
Sandal 5 kapi


петак, 4. октобар 2013.

Jesenja Mala škola Aromakozmetike

Aroma Tea održava kreativne radionice iz oblasti Aromaterapije. Cilj ovakvih radionica je da podstaknu sve ljubitelje Aromaterapije na primenu esencijalnih ulja u svakodnevnom životu – na poslu, u domu ili kroz izradu i primenu prirodne aromakozmetike. Radionice su temom, vremenom i cenom prilagođene modernom i zaposlenom pojedincu koji želi da poboljša kvalitet života putem primene prirodnih kozmetičkih preparata, stvaranjem wellness atmosfere u žitovnom prostoru ili pak da poboljša radnu koncentraciju i radni elan na poslu.

Jednodnevne radione prirodne aromakozmetike (modul I-IV) namenje su svima koji su zainteresovani za prirodnu negu kože, bez obzira na predznanje.


Jesenji termin održavanja male škole aromakozmetike:
20. i 27. oktobar od 10-18h u prostorijama holističkog centra za profesionalnu Aromaterapiju Aroma Tea
Za više informacija ili prijave kontaktirajte nas na email

infoaromatea@gmail.com


четвртак, 3. октобар 2013.

Hidrolat Matičnjaka u borbi protiv gripa

Hidrolati

Hidrolati nastaju kao nusprozvodi prilikom destilacije etarskih ulja i čine vodeno uljnu mešavinu. Imaju slično dejstvo kao i etarsko ulje biljke iz koga se destiluje samo u mnogo blažem intenzitetu. Blagi intenzitet etarskih ulja u hidrolatima čini ih pogodnim za oralnu primenu, dodavanju hrani radi postizanja pune arome, kao i dodavanju kozmetičkim preparatima. Većina hidrolata je takođe pogodna za primenu kod dece, starijih i bolesnih ljudi. Preporuka je da se hidrolati koji se kupuju biraju kao i etarska ulje po kvalitetu i čuvaju u frižideru.

Hidrolat Matičnjaka u borbi protiv gripa

Oralno uzimanje tokom tronedeljnog protokola, obezbedjuje dobru profilaktičku zaštitu od gripa, a i u vreme alergija, jer istovremeno deluje kao imunostimulans i učestvuje u borbi protiv nekih infekcija.
Tronedeljni protokol: 30ml, odn.2 supene kašike hidrolata rastvori se u litri vode i konzumira se tokom dana, svaki dan tokom 3 nedelje, a zatim se pravi pauza od 7 dana.
Poznat je po svom antivirusnom dejstvu. Može se koristiti u vidu obloga da ublaži simptome Herpes Zostera (nanositi nerazblaženog 6 do 10 puta na dan, najidealnije započeti tretman kada se osete prve tegobe i paralelno uzimati po pola supene kašike hidrolata prilikom svake aplikacije).
Deluje antizapaljenski, jak je antioksidans i koristi se kod ekcema, dermatitisa, nadraženosti kože, opekotina, kao i za negu suve i zrele kože.
Hidrolat matičnjaka kao vrlo blag i nežan hidrolat se koristi za negu novorođenčadi.
PREPORUKA: Ljudima koji imaju nizak krvni pritisak se ne preporučuje hidrolat.


Hidrolat Matičnjaka možete kupiti na našem web shopu 
http://webshop.aromaterapija.co.rs/proizvod.aspx?id=4


уторак, 1. октобар 2013.

Rešite se celulita uz pomoć BRŠLJANA

Celulit je posledica naglog povećanja volumena ćelija masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u telu. Ti toksini se zadržavaju u najdubljem sloju kože – hipodermu, i pritiskaju sitne krvne sudove koji zbog toga ne mogu masnim ćelijama dovoditi normalnu količinu krvi, odnosno hranjive materije. Okolno tkivo gubi na svojoj elastičnosti zbog čega se stvara celulit.

Sprečavanje nagomilavanja ili ponovnog nastanka celulita postiže se promenom ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti (poboljšava se cirkulacija, ojačava vezivno tkivo, smanjuju se masnoće i uklanja višak tečnosti iz organizma).
Osim povećane fizičke aktivnosti i promene ishrane, celulit možemo smanjiti i ukloniti primenom različitih mešavinama:

1.
maslinovo ulje 2 dcl
sitno narezani bršljan 200grama
suva hrastova kora 200 grama

Maslinovo ulje zagrejati do vrenja, a 200 gr suve hrastove kore usitniti i dodati u maslinovo ulje. Sve popržiti 1-2 minute i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati usitnjeni bršljan.
Maslinovo ulje, bršljan i hrastovu koru presuti u staklenu bočicu koju ćete dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i suvom mestu 2 nedelje. Svaki dan je potrebno bočicu dobro protresti.
Nakon što je mešavina odstojala, procedimo je kroz čistu gazu u tamnu staklenu bocu.
Koristiti svako veče nakon tuširanja i naneti na obolela mesta od celulita. Ovaj preparat je potrebno redovno koristiti da bi bilo učinka.

2.
1 tamna bočica
1 dcl susamovog ulja (može i maslinovo ili bemovo)
1 kašičica đumbira
5 kapi eteričnog ulja grejpa
5 kapi eterčinog ulja metvice
5 kapi eteričnog ulja ruzmarina
5 kapi eteričnog ulja melise

Sve sastojke dobro promućkamo i ostavimo da preparat odmori par sati.
3.
40 g svežih listova bršljana
1 litra hladne vode


Sveže ubrane listove bršljana sitno narežemo, stavimo ih u staklenu bocu i dodamo jednu litru hladne vode, te pustimo da odstoji 24 sata i nakon toga procedimo. Nakon svakog tuširanja ovom vodom natopiti mesta zahvaćena celulitom.

Primena aromaterapije u PMS-u

Aromaterapijom možemo delovati na predmenstrualne simptome tako što se uravnotežava izlučivanje hormona, odstranjuje se višak tečnosti, smanjuju se bolovi i uravnotežavaju se emocije.
Od ulja koriste se : geranijum, grejpfrut, bergamot, borovnica, ruzmarin, žalfija, ylang-ylang, lavanda i sandalovina. Metode korišćenja su : inhalacija, masaža i kupke.
Inhalacija se preporučuje za emotivnu ravnotežu i smirivanje naglo ispoljenih emocija. Moguće kombinacije su : bergamot 3 kapi, lavanda 3 kapi, sandal 3 kapi ili kadulja 2 kapi, geranijum 3 kapi i grejp 3 kapi.
Masaža pomaže kod izlučivanja viška tečnosti i hormona. Kombinacija eteričnih ulja na 50ml baznog ulja: borovnica 8 kapi, geranijum 5 kapi, sandal 3 kapi ili ruzmarin 5 kapi, grejp 5 kapi, žafija 2 kapi i ylang-ylang 3 kapi.
Za kupke se mogu koristiti iste navedene kombinacije kao kod masaže.