петак, 29. новембар 2013.

BOŽIĆNE MEŠAVINE

Evo nekih naših omiljenih kombinacija eteričnih ulja koje će vam osigurati dobro raspoloženje za Božić i Novu godinu. 

NOVOGODIŠNJA JELKA

Iskombinujte sledeću mešavinu ulja sa kašikom biljnog alkohola ili vodke
18 kapi eteričnog ulja borovih iglica
18 kapi eteričnog ulja mandarine
6 kapi eteričnog ulja bora
9 kapi eteričnog ulja anisa

Pažljivo natopite pamučne loptice ili vatu u ovu mešavinu i stavite ih na jelku kao da su pahulje. Pamučne loptice nemojte kačiti u blizini svetiljki ili novogodišnjih sveća.



четвртак, 28. новембар 2013.

*NEGOVANA KOSA UZ AROMATERAPIJU*

Kosa i nokti građeni su od keratina koji je glavna komponenta rožnatog sloja epidermisa. Kosa ne raste kontinuirano. Svaka dlaka ima svoj životni ciklus koji se odvija u 3 faze : 
-anagena ( period rasta)
-katagena (mirovanje perioda rasta)
-telogena (period odmaranja)
Ako se nepravilno tretira kosa može biti : suva i ispucala na vrhovima (nedostatak vlage,neadekvatna nega), tanka i lomljiva ( nepravilna ishrana, poremećaj stvaranja keratina i genetika),
masna ( ubrzan rad znojnih žlezda i stres), retka ( stres, genetika), perut ( gljivična ili neka druga oboljenja).

Pakovanje za suve i ispucale krajeve:
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 kašika čaja od kamilice
- 3 kapi eteričnog ulja ruzmarina

Pažljivo nanesite pakovanje na kosu laganim utrljavanjem. Najbolje bi bilo da ostavite da pokovanje deluje preko noći.


уторак, 26. новембар 2013.

Sinusitis u aromaterapiji

Sinusitis je naziv za upalu viličnih (maksilarnih) i čeonih (frontalnih) sinusa. Ova upala ima češće hronični oblik nego akutni. Uzrok ove upale mogu biti bakterije ili virusi, a može nastati i kao posledica upale gornjih disajnih puteva. Sinusi su teško dostupni, a sluznica slabo prokrvljena što je uzrok nastanku hroničnog problema. Takve upale se uglavnom zaleče, ali ne i izleče, jer antibiotik teško dopire do mesta problema. Da bi se smirila upala i olakšale tegobe, preporučuje se inhalacija nekoliko puta dnevno. Inhalacije mogu olakšati dreniranje sekreta koji se nakuplja u sinusima.

Preporučena mešavina:

Timijan 1 kap
Čempres 4 kapi
Mirta 2 kapi


субота, 23. новембар 2013.

KAKAO MASLAC



Kakao maslac se dobija presovanjem kakao zrna. Ima delikatan miris i ukus čokolade.
U kozmetici se koristi za proizvodnju sapuna i mleka za kožu (kreme za prevenciju i smanjenje strija i protiv ožiljaka). Ukoliko se primenjuje čisti kakao maslac, u kratkom periodu može dovesti do nestanka ožiljaka i mrlja nakon opekotina i drugih povreda.

Kakao maslac daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu, brzo se top ii tako stvara barijeru između osetljive kože i okoline što sprečava iritaciju tih područja. Kod primene u masaži, pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa, a u tome pomaže njegov vrlo prijatnan miris. Sastavni je deo balzama za usne
.


четвртак, 21. новембар 2013.

BADEMOVO ULJE

Slatko bademovo ulje je jedno od najpopularnijih baznih ulja. Najkvalitetnije ulje se dobija hladnim ceđenjem. Bogato je proteinima i vitaminom E koji je prirodni antioksidans, štiti ćelije kože od oštećenja i sprečava stvaranje bora. Veoma je dobro za masažu i ima veoma blag miris. Odličan je u zaštiti kože, omekšava je i hrani.





 

среда, 20. новембар 2013.

GLAVOBOLJA U AROMATERAPIJI

Glavobolja se može pojaviti kao posledica različitih uzroka. Uglavnom nastaje kao posledica stresa, brige ili napetosti, koja je propraćena spazmom mišića. Aromaterapijom možemo da delujemo na smanjenje bola, poboljšanje cirkulacije i otklanjanje stresa i napetosti. Iza ove tegobe najčešće se krije nezadovoljstvo sobom, osećaj samokritike, osećaj da se nešto ne radi kako treba i zbog toga osoba sebe pritiska. Često su pristune emocije neprihvatanja i odbijanja promena. Osobi koja boluje od glavobolje treba pomoći da oprosti i prihvati sebe.

Eterična ulja koja preporučujemo u tretiranju glavobolje su ruzmarin, eukaliptus, lavanda, nana ili limun. Na primer, kada vas zaboli glava možete utrljati nekoliko kapi eteričnog ulja nane na slepoočnice i vrat.

Probajte i masažu tela ovom kombinacijom ulja
50ml baznog ulja (izaberite prema tipu kože)
Eterično ulje Nane 8 kapi
Eterično ulje Lavande 4 kapi
Eterično ulje Limuna 4 kapi

уторак, 19. новембар 2013.

EUKALIPTUS (Eucalyptus globulus)



Optimizam, otvorenost, sloboda

Nota: Gornja
Aroma: Snažna, sveža, kamforasta, balzamična, lagano slatka
Energija: topla, suva
Element: Metal

Dobro se kombinuje sa lavandom, svim citrusnim uljima, čajevcem, borovicom, borom i kedrom.

Eterično ulje eukaliptusa deluje snažno dezinfekciono i antiseptično, baktericidno, antivirusno, protivgljivično, antiparazitik, ekspetoransno, mukolitičko, antireumatično, snižava telesnu temperaturu, antimigrenik, i dobar je stimulans.


понедељак, 18. новембар 2013.

**NAPRAVITE AROMATIČNE SVEĆE**


Da li ste razmišljali da nekome poklonite posebnu pažnju tako što ćete mu napraviti aromatičnu sveću? Sveća predstavlja božansku snagu jer je napravljena od četiri elementa: vode, vazduha, zemlje i vatre. Mirisi eteričnih ulja predstavljaju najbolji način da pokažete koliko poznajete osobu kojoj poklanjate aromatičnu sveću. Određenom kombinacijom ulja u sveći, možemo da otklonimo stres i nesanicu, poboljšamo raspoloženje i koncentraciju, probudimo u kreativnost i maštovitost. 
Izradom aromatičnih sveća otvaramo još jedna vrata u svetu aromaterapije, dođite 1. Decembra da zajedno budemo kreativni i uživamo u mirisima i bojama.

https://www.facebook.com/events/545640712193158/?ref=22



петак, 15. новембар 2013.

RUZMARIN (Rosmarinus officinalis)

Sopstveni identitet, posvećenost, sudbina
Nota: Srednja
Aroma: Snažna, sveža, balzamično drvenasta
Energija: toplo, suvo
Element: Vatra


Dobro se kombinuje sa lavandom, citrusnim uljima, klekom, geranijumom

Eterično ulje ruzmarina podržava osećaj pripadnosti i ukorenjenosti, daje postojanu snagu i istrajnost u svim naporima koje činimo, harmonizuje um i emocije i pomaže u ispoljavanju i primanju emocija, podstiče rad na svim nivoima, eliminiše strah od nepoznatog i jača želju za životom.

четвртак, 14. новембар 2013.

Sladak i začinjen aromaterapijski recep



Kombinacija aroma cimeta, muskatnog oraha, djumbira i narandže stvaraju slatko – začinski miks, savršen za zimske dane. Recept koji vam preporučujemo može se koristiti u difuzeru ili se možete nakapati na potpori. Ovaj miks je odličan da se nakapa na božićne čestitke ili na pamučnu maramicu.
Mešavina:

Narandža 10 kapi
Djumbir 5 kapi
Cimet 8 kapi
Muskatni orah 1 kap


Savet: sipajte vašu mešavinu u malu tamnu bočicu i rolujte nekoliko puta izmedju dlanova. Eksperimentišite tako što ćete dodati druga začinska ulja kao što su anis ili kardamon.


DEPRESIJA


Depresija može biti posledica emotivne traume, dugotrajne izloženosti stresu ili neke bolesti. Aromaterapeut može da pomogne osobi da pronađe tačan uzrok takvog stanja i na osnovu toga odredi kombinaciju ulja.
Preporučuku se ulja sa jakim antidepresivnim delovanjem, stimulišuća i tonizirajuća. Ulja sa takvim dejstvom su : bergamot, čempres, muškatna žalfija, tamjan, timijan, limun, bor...
Kombinacija eteričnih ulja koju vam mi preporučujemo:

Tamjan 2 kapi
Limun 3 kapi
Bor 2 kapi

понедељак, 11. новембар 2013.

Shea Butter (Butyrospermum parkii)


Shea maslac ili shea butter je afrička biljka koja se tradicionalno koristila za negu beba, prirodni je UV filter i štiti kožu od isušivanja. Koristi se za izradu najkvalitetnijih i najskupljih kozmetičkih preparata. 

Deluje protiv upalno i odlično regeneriše i neguje kožu koja je sklona saboreji i psorijazi. Odlično je sredstvo za negu osetljive kože jer ne izaziva alergije, kao i za negu kože nakon brijanja ili depilacije. Preventivno deluje kod procesa starenja i nastanka bora, zrelu kožu hidrira i čini je glatkom.

U letnjim mesecima se preporučuje se upotreba shea buttera jer pomaže u zaštitnom delovanju od UV zraka i isušivanja kože i kose.
Nakon sunčanja potpomaže regeneraciju kože i kod ublažavanja opekotina. Odlično je sredstvo za tretman strija i ožiljaka.


петак, 8. новембар 2013.

NESANICA I AROMATERAPIJA

Nesanica može da se javi kao jedan od simptoma stresa, usled intenzivne psihičke ili fizičke iscrpljenosti. Posledice nesanice mogu da budu umor, iscrpljenost, razdražljivost, gubitak telesne težine.. Aromaterapija, kao jedan od načina holističkog pristupa čoveku, okrenuta je emocijama, mislima i stanju duha. Aromaterapijom uspevamo da ispoljimo emocije, da destruktivne misli transformišemo u pozitivne i da održimo pozitivan duh. Potrebno je smisliti dobar odabir ulja prema uzrocima problema i emotivnom stanju čoveka.
Pre spavanja, nakapajte nekoliko kapi lavande na jastuk ili na maramicu i stavite je pored uzglavlja. Kada ste pod stresom ili se osećate napeto, možete koristiti inhalaciju, raspršivače ili toplu i opuštajuću kupku.
Probajte sledeću kombinaciju ulja za inhalaciju:

Bergamot 3 kapi
Lavanda 3 kapi
Geranijum 2 kapi


четвртак, 7. новембар 2013.

AROMAMASAŽA KAO UMETNOST DODIRA - MIRISNA TERAPIJA LEKOVITIM ETERIČNIM ULJIMA






Pored kurseva, radionica i škole iz aromaterapije, naš holistički centar za profesionalnu aromaterapiju pruža usluge aromamasaža i tretmana. Aromamasaža je upotpunjena eteričnim uljima, otopljenim u biljnom ulju. Mešavina za masažu kreira se individualno za svakog klijenta. Tokom masaže, eterična ulja kroz pore ulaze u tkivo i krvotok i prenose se po celom celu, gde u zavisnoti od ulja i njegovog hemijskog sastava, deluju na određene organe tkiva, imunološki i nervni sistem. Takođe, ulja deluju svojim mirisom i na emocije i duh. U zavisnosti od potrebe i karakteristika klijenta, bira se stimulirajuća ili umirujuća kombinacija eteričnih ulja. Ovom masažom se oslobađamo stresa, olakšavamo fizičke tegobe, povećevamo osećaj zadovoljstva i obnavljamo vitalnost.

Za više informacija o uslugama koje nudimo, možete pogledati naš sajt

ili nas možete kontaktirati na email adresu


Dobrodošli!

уторак, 5. новембар 2013.

ULJE DIVLJE RUZE

Bazna ulja su biljna ulja koja su po sastavu slična sebumu, prirodnoj masnoći koju luči naša koža. One ulaze u organizam i prolaze proces metabolizma. Kvalitetna bazna ulja dobijena su postupkom hladnog ceđenog biljnog materijala ( na primer semenke, orašasti plodovi). 
Ulje divlje ruže bogato gama linolenskom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom A. Veliku primenu nalazi u kozmetici, za negu svih tipova kože, za tretiranje ekcema, psorijaze, ožiljaka, kod PMS-a i problema menopauze. Ukoliko se u dužem vremenskom razdoblju koristi za negu lica (zone oko očiju) znatno ublažava već postojeće bore.


петак, 1. новембар 2013.

HIDROLAT SEMENA ŠERGAREPE

Kao okrepljujući tonik, ovaj hidrolat pomaže telu da se adaptira na sezonske promene, mozda zbog činjenice da hidrolat nastaje iz semena i ono se prilagođava ritmu zemljinog ciklusa. Divan je i nežan tonik za zrelu kožu. Koristi se u lečenju opekotina, sitnih oštećenja kože; poseduje antiinflamatorno dejstvo, deluje umirujuće na iritiranu kožu, umiruje svrab suve kože, smiruje ekcem i psorijazu. Dobar je za zrelu kožu. Eterično ulje je dobro za tretiranje bora i ožiljaka, tako da se i hidrolat preporučuje za iste namene. Odličan je za pravljenje krema.
Pomešan s hidrolatom lavande izvrstan je za smirivanje kože nakon depilacije voskom ili šećerom.