понедељак, 31. март 2014.

Prirodna kozmetika - kako je koristiti i šta očekivati


Koža je vrlo kompleksan organ i kada nastanu kožni problemi, često je vrlo teško odrediti dobru terapiju. Skoro sve poteškoće koje mogu da nastanu u našem organizmu manifestiraju se baš kroz kožu. Tada uglavnom posežemo baš za dermatološkim preparatima i ako imamo sreće, situacija se vrlo brzo popravi. Ali, što ako nam ti preparati ne pomognu? Svi bolji dermatolozi i fitoaromaterapeuti sugerišu čišćenje organizma kao prvi korak terapije kod problematične kože. Ponekad čak ni to nije jedino ili dovoljno rešenje i terapija. U nastavku teksta daćemo niz najčešćih kožnih tegoba, kako im pristupiti, i na koji način (pravilno) koristiti prirodnu kozmetiku.
Čak i oni koji ne veruju previše u zdrav životni stil u skladu sa prirodom, moraju da priznaju da pojam „prirodna kozmetika“ zvuči poprilično dobro. Logično je da kreme, tonici, maske, pilinzi itd. na bazi prirodnih materijala poput nerafinisanih biljnih ulja, čistih hidrolata, hemotipiziranih eteričnih ulja, prirodnih emulgatora... pa još sve to zajedno bez konzervansa, mnogo su bolji proizvodi od „komercijalne“ kozmetike. 

Šta morate da znate ako se odlučite za korišćenje prirodne kozmetike?

1. Reakcija kože na novi tip proizvoda
Ukoliko ste neko vreme koristili komercijalnu kozmetiku i odlučili da je promenite u prirodnu kozmetiku, koža može reagovati na tu promenu. Treba joj vremena da se navikne na nove sastojke, ali i da se pročisti od eventualnih loših sastojaka koje ste do sada stavljali na nju. Puno sastojaka prirodne kozmetike deluje na mikrocirkulaciju kože čime se pojačava lokalna detoksikacija koja se tada manifestuje jačim izbacivanjem bubuljica, masnoćom kože, ili suvoćom, crvenilom i perutanjem. Budite strpljivi i dajte koži vremena da se pročisti.
Isto tako, kod suvog tipa koža, ukoliko prelazite sa kreme na uljne kompozicije, može da se dogodi da osećate suvoću, zatezanje i da imate osećaj da koža ne dobija dovoljno hrane. To se događa iz dva razloga – prvo, koža zaista nije bila do sada dovoljno nahranjena i u dodiru sa biljnim uljima, jednostavno ih upija i traži još. Pokušajte da nanesete uljnu kompoziciju nekoliko puta za redom, sve dok ne osetite da je koža prestala da zateže. Taj postupak možete da radite samo u početku korišćenja uljnih mešavina – kada se koža konačno dovoljno nahrani, kasnije će biti dovoljno naneti uljnu mešavinu samo jednom. Drugi razlog je da koži nedostaje tanak sloj emulgatora (sastojak krema koji spaja vodenu i masnu fazu) i zbog toga nastane osećaj suvoće i zatezanja. Drugim rečima, nekim tipovima kože jednostavno više odgovaraju kreme. Kod jako suve kože, vrlo često je najbolja kombinacija par kapi uljne mešavine na koju se tada nanosi još i krema.

2. Odabir sastojaka
Počevši od činjenice da je koža kompleksan organ, pa uzevši u obzir koliko različitih vrsta biljnih ulja, eteričnih ulja, hidrolata itd. postoji, zaista nije realno očekivati da će svaka osoba odabrati najbolju moguću kombinaciju nege iz prve.
Naravno, postoje glavne odrednice koje nam daju kostur recepata – lešnik za masnu i mešovitu kožu, hamamelis za proširene pore, neven za osetljivu i oštećenu... ali pogoditi baš onaj recept koji savršeno deluje i nikada ga ne bi menjali je ustvari lutrija. Možete vrlo lako sastaviti recepturu za Vaš tip kože prema opisima sastojaka i njihovim delovanjima, ali treba uzeti u obzir da svaka koža individualno reaguje, pa preparat koji odlično deluje kod jedne osobe možda neće tako dobro delovati kod druge osoba istog tipa kože.
Ukoliko ste odlučili da ćete koristiti baš prirodnu kozmetiku i ništa drugo, trebate biti spremni da će možda potraga za savršenim preparatom potrajati.
Naravno, savetovanje s aromaterapeutom koji ima iskustva u izrađivanju prirodne kozmetike uvek pomaže u odabiru dobre recepture.
Ako ste već napravili određenu mešavinu/kremu koja Vam možda ne odgovara u potpunosti, postoje mali trikovi kako ih izmeniti i poboljšati.
Kod uljnih mešavina i tonika, recepturu je jednostavno izmeniti u već postojećem preparatu – malo dodajte željenog ulja (na primer lešnika da se mešavina bolje upija, badema ili avokada da bude hranjivija, eterično ulje nemačke kamilice da deluje više protivupalno sl.).
Prirodna krema je premasna ili nedovoljno masna? Premasnu kremu nanesite na lice vlažno od tonika (tako ste dodali vodenu faze u kremu i napravili laganiju kremu), a nedovoljno masnu kremu nanesite u debljem sloju i dobro utrljajte, ili nanesite u tankom sloju nekoliko puta. Veći deo sirovina za izradu prirodne kozmetike koža jako dobro podnosi, ali se može dogoditi na reaguje na neki sastojak. Opet, to je vrlo teško predvideti, ukoliko niste svesni da ste alergični na neki određeni sastojak. Zato, ako imate osetljivu kožu koja lako reguje, nemojte koristiti preparate koje sadrže veliki broj različitih sastojaka u sebi. Manji broj sastojaka će Vam omogućiti da lakše eliminacijom odredite koji je problematičan.

3. Godišnja doba, starosna dob, životne situacije...
Krema, ulje ili tonik koji Vam savršeno odgovaraju leti Vam možda neće odgovarati po zimi. Isto tako, kako starimo, struktura kože se menja i to zahteva drugačije pripravke za kožu. Puno parametara kojih možda nismo ni svesni mogu uticati na stanje i zahteve naše kože: hormonalni disbalans, trudnoća, stres, zagađenje okoline u kojoj živimo, nedovoljno spavanje, promena prehrane, boravak u zatvorenim prostorima... i još puno toga. Ako Vam kozmetika koju ste do sada zadovoljno koristili odjednom prestane odgovarati, prvo se zapitajte što se promenilo u Vašem životu i da li se možda ta promena manifestuje kroz kožu. Tada je lako korigovati recept Vaše kozmetike (ili životni stil, ako se promenio na gore...).

4. Pogrešan način korišćenja prirodne kozmetike

Kraj prvog dela...

www.aromaterapija.co.rs



среда, 26. март 2014.

**RADIONICA ASTROAROMATERAPIJE**

Aromaterapija i astrologija su dva polja za koja se smatra da nisu blisko povezana. Međutim, kada spojite znanje iz aromaterapije sa onim što znate o sebi i bližnjima, dobijate zanimljive uvide iz astrologije. Eterična ulja će vam pomoći da negujete svoje pozitivne osobine, da lakše prevaziđete mane i zdravstvene probleme.
Pronađite vaše eterično ulje i prepustite se čarima aromaterapije...

Na radionici ćete imati priliku da naučite:

-Uvod u astrologiju i aromaterapiju
-Osnovne karakteristike eteričnih ulja i njihova primena
-Koje eterično ulje pripada vašem Zodijaku?
-Kako da negujete svoj karakter i karakter vašeg parnera uz
primenu eteričnih ulja.
-Kako napraviti aromaterapijsku mešavinu na osnovu natalne karte.

infoaromatea@gmail.com


www.aromaterapija.co.rs




среда, 19. март 2014.

~ Aromatična Radionica Sapuna ~

Aromatična radionica sapuna nudi znanje i iskustvo o umetnosti pravljenja sapuna. U magičnom okruženju mirisnih etarskih ulja, naučite osnove pravljenja sapuna hladnim procesom.

U okviru radionice bićete u prilici da savladate sledeća znanja:
  • ·         Osnove hemije - osnovebezbednog rada i rukovanje hemikalijama
  • ·         Kvalitet i karakteristike ulja koja se koriste za izradu sapuna
  • ·         Šta je to saponifikacija
  • ·         Primena etarskih ulja u izradi sapuna
  • ·         Šta je sve neophodno za pravljenje sapuna


Predviđena je demonstracija postupka izrade, iza koje sledi i praktični rad polaznika na izradi sapuna. Sapune koje napravite u radionici, sa radošću možete poneti sa sobom, da vas podsećaju na to da je kreativnost uvek i svuda oko nas. Kada budete potrošili sapune, imaćete znanje za izradu novih, mirišljavih i ručno pravljenih fantastičnih sapuna.

29.03.2014. 10h infoaromatea@gmail.com

www.aromaterapija.co.rs




петак, 14. март 2014.

RAINDROP TEHNIKA - masaža za telo i dušu

Ovom tehnikom negujemo sve nivoe našeg postojanja, uključujući i duhovnu dimenziju. Udisanjem određenih mirisa pokreće se izlučivanje encefalina i endorfina koji su zaduženi za promenu raspoloženja, a imaju sposobnost i da otklone bol. Osećaj zadovoljstva jača imunološki sistem, poboljšava se cirkulacija i stimuliše limfa. Time se pospešuje izlučivanje toksina iz organizma, a kako popušta napetost mišića, oslobađaju se i potisnute emocije. Masaža eteričnim uljima čini čuda. Želite li na potpuno neagresivan način da izmenite svoj život pun stresa? Savetujemo kao metodu opuštanja upravo Raindrop tehniku koju primenjujemo i kod:

prevencije nastanka prehlade i gripa
emocionalnih blokada
stresa
napetosti i nervoze
nesanice
bolova u leđima
hroničnog umora
smanjenog imuniteta
nedostatka energije
depresije
nastanaka herpesa zoostera
autuoimunih bolesti

Odlučite se već danas za ovu moćnu, nenasilnu tehniku masaže i pomozite sebi i drugima.

RADIONICA RAINDROP
CENTAR ZA AROMATERAPIJU - AROMA TEA 
SUBOTA, 22.03.2014. 10h
PRIJAVE SU U TOKU!

Infoaromatea@gmail.com
www.aromaterapija.co.rs

https://www.youtube.com/watch?v=TTC61ZOJgHY

Kalendar desavanja - Aroma Tea


петак, 7. март 2014.

ULJE MAKADAMIJE

Lekovito ulje makadamije idealno je za sve tipove kose, posebno je korisno za suve i oštećene krajeve. Ulje makadamije se gotovo trenutno upija, ne masti kosu i pogodno je za svakodnevnu upotrebu. Možete ga naneti na suvu kosu, ali se posebno preporučuje nanošenje pre feniranja ili peglanja kose. Ulje će intezivno nahraniti kosu, olakšati raščešljavanje i učiniti je glatkom i sjajnom. Ulje makadamije ima najveeći nivo nezasićenih masti od svih drugih ulja. 

Bogato je palmitoleinskm kiselinom (do 25%), koja se nalazi u sebumu mlade kože, zato je izrazito pogodno za tretiranje suve i zrele kože. Takođe ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za negu dečije kože.



Pakovanje za oštećene krajeve kose

25ml biljnog ulja makadamije
25ml biljnog ulja avokada
5ml biljnog ulja kokosa


Visokokvalitetno, nerafinisano, hladno cedjeno ulje makadamije možete kupiti ovde: http://webshop.aromaterapija.co.rs/proizvod.aspx?id=103


www.aromaterapija.co.rs



уторак, 4. март 2014.

AROMA TEA VAS POZIVA NA KURS RAINDROP TEHNIKE U BEOGRADU 22.03.2014. u 10h

RAINDROP tehnika je nežna metoda masaže kapanjem čistih eteričnih ulja na kičmeni stub. Priznati američki aromaterapeut GARRY YOUNG je autor ove predivne tehnike, a inspiraciju je našao u tradiciji američkih Indijanaca koji su za podizanje energije tela i duše koristili esencije raznih lekovitih biljaka i kapali ih direktno na kičmu, razmazivajući ih orlovim perom. RAINDROP tehnika / kišne kapi/ je način upotrebe refleksologije, masaže i eteričnih ulja primenjenih na različitim delovima tela, a u svrhu podizanja frekvencije tela, detoksikacije, oslobađanja blokada i lečenja kičme.
RAINDROP tehnika se često koristi u kombinaciji sa VITAFLEX tehnikom /masaža stopala/. Ove dve tehnike su vrlo različite od tradicionalne masaže stopala i leđa, u tome što se u ovim tehnikama ne upotrebljava jak pritisak ili bilo koja forma manipulacije kičmeng stuba. Ono što donosi zapanjujuće rezultate je nežno delovanje eteričnih ulja, pa nije ni čudo što ovu tehniku neki zovu: «kiropraktičar iz bočice».                                                 
Mešavine eteričnih ulja koje se koriste u ovoj tehnici jačaju fizičko telo, deluju opuštajuće na zgrčene mišiće uz kičmeni stub, što rezultira spontanim vračanjem kičme u ispravan položaj. Eterična ulja čiste organizam, pročišćavaju limfu, osnažuju i regenerišu organizam.
RAINDROP tehnika je doživela internacionalni uspeh u tretmanima sholioze, kifoze i išijasa. U lečenju ovom metodom postiže se strukturalni i električni balans.
Raindrop tehnika se bazira na teoriji da su mnogi tipovi sholioze i ostalih deformacija kičme uzrokovani virusom ili bakterijom nastanjenih uzduž kičmene moždine. Ovi patogeni organizmi stvaraju upalu koja utiče na položaj kičmenog stuba.
Istraživanja su pokazala da se herpes često sakrije pored spinalnih ganglija i tamo čuči  i kad nam imunitet  padne onda se aktivira. Istraživanja isto tako pokazuju da eterična ulja imaju fantastičan efekat na inhibirajući rast bakterija staphylococus i streptococus.
Znamo da stres stvara kiselo stanje u organizmu isto kao i konzumiranje nezdrave hrane ili nepravilno kombinovanje hrane. Aromatični molekuli eteričnih ulja, ukoliko ih apliciramo na telo, biće upijene u krvotok, što pomaže telu da umanji unutrašnju kiselost. Kako ljudsko telo stari tako akumulira  toksine u tkiva. Akumulirani toksini slabe energiju tela, a to utiče na slabo zdravlje i na nastanak degenerativnih bolesti i alergija. Aplikacijom eteričnih ulja telo se čisti od teških metala i nesvarene hrane koja truje našu krv. Nakon čišćenja, telo ojača, a posebno se oporavlja jetra. Bitno je napomenuti da eterična ulja donose kiseonik u ćelije, a znamo da ćelija bez kiseonika ne može normalno da živi; Ulja balansiraju endokrini sistem izlučujući memoriju traume iz ćelije jetre. U jetri se skupljaju emocije mržnje i frustracije a isto tako i konzumirani antibiotici zadržavaju se u jetri oko 20 godina. Vrlo je bitno izvršiti detoksikaciju tela i to pomoću eteričnih ulja ovom predivnom tehnikom.
22.03.2014. 10h

Infoaromatea@gmail.com
www.aromaterapija.co.rs