четвртак, 30. април 2015.

PRIRODNA ULJA ZA KOSU

Ulje za kosu neizostavan je deo kozmetike ženama u Indiji, Egiptu i na Bliskom Istoku. Prirodna ulja su odlična za negu kose. Ona hrane kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, koji neguju kosu i daju joj sjaj, sprečavaju i popravljaju oštećenja.

Prirodna ulja pružaju potrebnu zaštitu od invazije gljivica, sprečavaju nastanak peruti i suvoće temena glave. Pojedina prirodna ulja imaju posebna svojstva, koja sprečavaju opadanje kose i pospešuju njen rast. Ulja neguju kosu od korena do vrha.

Još jedna prednost ulja u odnosu na šampone i regeneratore je da su potpuno prirodna, ne izazivaju iritaciju temena, alergijske reakcije i suvoću. 

· Za svakodnevnu negu kose, da bi bila sjajna i da biste sprečili pucanje vrhova nakapajte nekoliko kapi bademovog ili kokosovog ulja na dlanove, i prođite prstima po vrhovima kose, nakon što ste osušili kosu.

·  Pre svakog pranja kose možete dobro umasirati ulje za kosu (prema tipu vaše kose) na teme glave, a zatim ga namazati celom dužinom kose. Nakon nekoliko sati (najmanje jedan sat) isperite kosu i operite je šamponom koji koristitie. Ukoliko vam je kosa zdrava, bez oštećenja i sjajna, onda jednom nedeljno negujte kosu uljem, da bi ostala takva.



Zašto koristiti biljna ulja?

Biljna ulja su potpuno prirodna, neće oštetiti vašu kožu, niti kosu, nahraniće koren kose dubinski, trajnije i bogatije od bilo kog šampona, regeneratora, losiona i seruma, i sadrže prirodni vitamin E, koji će kosi dati sjaj i sprečiti oštećenja vlasi.

Koja ulja su najbolja za negu vaše kose:

1. Kokosovo ulje - podstiče rast folikula, hrani i obnavlja kosu
2. Arganovo ulje - štiti kosu od lošeg dejstva sunčevih zraka
3. Maslinovo ulje - podstiče rast kose, uklanja perut i suvoću kose
4. Avokado ulje - pomažu u nezi kose i čine je čvršćom
5. Kaktusovo ulje - podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje
6. Ulje semenki grožđa - umirujuće deluje na vlasište
7. Ulje repice – vrši hidrataciju vlasišta
8. Makadamija ulje - intenzivno ishranjuje kosu


Eterično ulje ruzmarina je pravi prijatelj kose. Stimuliše i regeneriše kožu glave, stimuliše krv u teme i samim tim jača krajeve kose. Hidrantno pakovanje za kosu koju delimo sa vama je u stvari ulje za kosu i predstavlja intenzivan tretman u prirodnoj nezi kose. Ova mešavina će povećati sjaj vašoj kosi i smanjiti elektricitet. Ovo pakovanje je odlično kod oštećene i  hemijski tretirane kose.

Hidratacija za kosu
8 kapi eteričnog ulja kedra
8 kapi eteričnog ulja lavande
12 kapi eteričnog ulja ruzmarina

Sve ovo pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i dobro je utrljajte u teme i krajeve kose. Stavite topao peškir ili kapu za tuširanje i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite kosu i nastavite sa daljom rutinom.

Još jedno lekovito ulje za kosu je i ulje makadamije koje je idealno za sve tipove kose, posebno je korisno za suve i oštećene krajeve. Ulje makadamije se gotovo trenutno upija, ne masti kosu i pogodno je za svakodnevnu upotrebu. Možete ga naneti na suvu kosu, ali se posebno preporučuje nanošenje pre feniranja ili peglanja kose. Ulje će intezivno nahraniti kosu, olakšati raščešljavanje i učiniti je glatkom i sjajnom. Ulje makadamije ima najveći nivo nezasićenih masti od svih drugih ulja.

Bogato je palmitoleinskm kiselinom (do 25%), koja se nalazi u sebumu mlade kože, zato je izrazito pogodno za tretiranje suve i zrele kože. Takođe ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za negu dečije kože.

Pakovanje za krajeve kose
25ml biljnog ulja makadamije
25ml biljnog ulja avokada
5ml biljnog ulja kokosa

Pre pranja umasirajte ulja u teme glave i duž cele kose. Ostavite ulja da deluju sat vremena i operate kosu šamponom i regeneratorom. Ponavljajte ovaj postupak bar jednom nedeljno kako bi se vaša kosa oporavila ili ostala zdrava i sjajna.