понедељак, 30. децембар 2013.

7 Eteričnih ulja za Aromatični Božić


Božić nije period samo za divne dekoracije, famlijarna okupljanja, poklanjanja i primanja poklona, nego je i vreme da počastite svoja čula sa predivnim mirisima. Arome sveže pečenih pita i začinjenih prazničnih jela nas uvek podsete na Božić sa prijateljima i rodbinom.

Ove godine ulepšajte Božić i svoj dom sa mirišljavim novogodišnjim aromama i eteričnim uljima koje možete nakapati na difuzer ili u aroma lampu. Umesto veštačkih aeroslonih sprejeva, koristite prirodna ulja kako biste napravili mirnu i opuštajuću atmosferu koja će vam učiniti Božić i Novu godinu nezaboravnim. Ovo su neke od tradicionalnih mešavina koje možete koristiti tokom praznika. Izabrali smo baš ove arome zato što one mirišu divno same, ali će i u kombinaciji ići veoma dobro. Možete da ih mešate zajedno u difuzeru po svom izboru i kako god da ih iskombinujete dobićete divnu kombinaciju novogodišnjih aroma. 

Eterično ulje borovih iglica
Ništa ne može da se poredi sa divnim mirisom sveže novogodišnje jelke, ali nekad vestacka jelka može da bude mnogo bolji izbor od prirodne kako bismo izbegli sve iglice po podu. Kako biste oživeli miris prave jelke, napunite sprej bočicu sa 50ml vode, nakapajte 5 ili 6 kapi eteričnog ulja bora i dobro promućkajte. Malo isprskajte jelku i pazite da ne pokvasite drvene ispolirane površine nameštaja. Ako nemate sprej bočice, samo nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja bora na vatu ili pamučne vunene vrećice i sakrijte ih unutar jelke ili jednostavno nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja u difuzer. Takođe, možete da nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja grejpa na prirodnu jelku kako bi podigli energiju i raspoloženje.

Eterično ulje cimeta
Začinska aroma cimeta je topla, snažna i ušuškana, savršena za hladne zimske dane. Ako se mučite sa koncentracijom i poslovima koje bi trebalo da obavite, eterično ulje cimeta pomaže nam da fokusiramo um i da ojačamo volju. Ulje cimeta je okrepljujuće za um i telo i podiže energiju posle božićne kupovine!

Eterično ulje tamjana
Pored očigledne religijske povezanosti, tamjan je savršeno ulje za božićne praznike i slavlja. Dobro je opuštajuće ulje (koristi se u meditaciji), i idealno je za umirivanje tokom ubrazne i napete atmosfere oko Božića i Nove godine. Korsitite ga u svojoj aroma lampi ili difuzeru kako biste dobili vedru i spokojnu atmosferu kada vam nervi postanu usijani. Ovo ulje umiruje i smiruje previše uzbuđenu decu!

Eterično ulje karanfilića
Divna, topla i puna aroma eteričnog ulja karanfilića je veoma povezana sa božićem, s obzirom na to da ima istoriju koja je preko začina povezana sa kuvanim vinom, sutlijašem i kompotima. Tradicionalna mešavina eteričnog ulja slatke narandže i karanfilića u difuzeru odmah ostavlja živ osećaj koji svi osete i stvara dobrodošlu atmosferu vašim gostima.

Eterično ulje đumbira
Ovo toplo, slatko i začinjeno ulje može da pomogne kada ste neodlučni ili kada niste motivisani. Donosi bistrinu, snagu i odlučnost. Ako ne možete da ustanete sa kauča onda kada biste trebali da izađete i da se pokrenete, dobra mešavina stimulirajućeg eteričnog ulja đumbira i svežeg bergamota bi mogla veoma brzo da vas pokrene.

Eterično ulje muskatnog oraščića
Evo još jednog ulja koje će vam pomoći da izgurate novogodišnje praznike. Eterično ulje muskatnog oraha deluje stimulirajuće na mozak, pomaže umu i telu, koristite ga u difuzeru čim vidite da vam raspoloženje opada. Nezaboravite da postavite realne ciljeve ove godine, dobro planirajte unapred, i tražite pomoć svim članovima porodice da vam pomognu i da učestvuju u novogodišnjim prirpemama. Ne morate sve sami!

Eterično ulje slatke narandže
Sva začinska eterična ulja imaju jake arome i zato se koriste u malim količinama. Sveža i podižuća aroma slatke narandže je savršen izbor u mešanju bilo kog začinskog ulja. Slatka narandža uvek donosi toplinu sunca u hladnim zimskim mesecima i veoma je prilagodljivo ulje u pravljenju mešavina. I eterično ulje mandarine može da se koristi umesto slatke narandže.

Začinska zaštita
U ovo doba godine uglavnom postajemo podložni kašlju, prehladama ili virusima, ali dobra vest je da sva ova začinska eterična ulja imaju moćna antibakterijska i antivirusna svojstva. Kada koristite začinska ulja u svojoj mešavini tokom praznika, ona će vam pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Eterično ulje karanfilića ima antimikrobna i antifungicidna svojstva koji su smrtonosni za veliki broj mikroorganizama. Bez obzira na to koji su vaši praznični planovi, budite kreativni u korišćenju eteričnih ulja kod kuće, uživajte u opuštajućim mešavinama koje će vam doneti mirnu i aromatičnu novogodišnju atmosferu. 



Нема коментара:

Постави коментар