петак, 27. децембар 2013.

**AROMATERAPIJA U VAŠOJ KUHINJI**

U kuhinji ulja mozemo koristiti kao začine, kao sredstvo za dezinfekciju i sredstvo za odbijanje insekata. 
Za začine najviše se koriste ulja bosiljka, timijana, kadulje, ruzmarina, mažurana, muškata, đumbira, metvice, borovice, limuna, mandarine i grejpa.
Ulja se mogu dodati jelu kako bi poboljšala njihov ukus i stimulisati probavu. Važno je napomenuti da se ulja dodaju na kraju kuvanja ( ne smeju se termički obrađivati ) i to jedna do dve kapi. Da bi se izbegle moguće nezgode, obavezno ulje nakapajte na kašičicu i umešajte u jelo, kako vam ne bi iscurelo više kapi od preporučenog. Ulje bosiljka, ruzmarina, kadulje ili borovice najčešće se koristi kao dodatak umacima ili pečenju. Ruzmarin, metvica, borovica, kadulja koriste se kao dodatak likerima ili rakijama. Metvica, narandža, mandarina i limun mogu se dodati u sok za razredjivanje, ili kao dodatak kolačima, palačinkama ili pudinzima.


Нема коментара:

Постави коментар