понедељак, 31. март 2014.

Prirodna kozmetika - kako je koristiti i šta očekivati


Koža je vrlo kompleksan organ i kada nastanu kožni problemi, često je vrlo teško odrediti dobru terapiju. Skoro sve poteškoće koje mogu da nastanu u našem organizmu manifestiraju se baš kroz kožu. Tada uglavnom posežemo baš za dermatološkim preparatima i ako imamo sreće, situacija se vrlo brzo popravi. Ali, što ako nam ti preparati ne pomognu? Svi bolji dermatolozi i fitoaromaterapeuti sugerišu čišćenje organizma kao prvi korak terapije kod problematične kože. Ponekad čak ni to nije jedino ili dovoljno rešenje i terapija. U nastavku teksta daćemo niz najčešćih kožnih tegoba, kako im pristupiti, i na koji način (pravilno) koristiti prirodnu kozmetiku.
Čak i oni koji ne veruju previše u zdrav životni stil u skladu sa prirodom, moraju da priznaju da pojam „prirodna kozmetika“ zvuči poprilično dobro. Logično je da kreme, tonici, maske, pilinzi itd. na bazi prirodnih materijala poput nerafinisanih biljnih ulja, čistih hidrolata, hemotipiziranih eteričnih ulja, prirodnih emulgatora... pa još sve to zajedno bez konzervansa, mnogo su bolji proizvodi od „komercijalne“ kozmetike. 

Šta morate da znate ako se odlučite za korišćenje prirodne kozmetike?

1. Reakcija kože na novi tip proizvoda
Ukoliko ste neko vreme koristili komercijalnu kozmetiku i odlučili da je promenite u prirodnu kozmetiku, koža može reagovati na tu promenu. Treba joj vremena da se navikne na nove sastojke, ali i da se pročisti od eventualnih loših sastojaka koje ste do sada stavljali na nju. Puno sastojaka prirodne kozmetike deluje na mikrocirkulaciju kože čime se pojačava lokalna detoksikacija koja se tada manifestuje jačim izbacivanjem bubuljica, masnoćom kože, ili suvoćom, crvenilom i perutanjem. Budite strpljivi i dajte koži vremena da se pročisti.
Isto tako, kod suvog tipa koža, ukoliko prelazite sa kreme na uljne kompozicije, može da se dogodi da osećate suvoću, zatezanje i da imate osećaj da koža ne dobija dovoljno hrane. To se događa iz dva razloga – prvo, koža zaista nije bila do sada dovoljno nahranjena i u dodiru sa biljnim uljima, jednostavno ih upija i traži još. Pokušajte da nanesete uljnu kompoziciju nekoliko puta za redom, sve dok ne osetite da je koža prestala da zateže. Taj postupak možete da radite samo u početku korišćenja uljnih mešavina – kada se koža konačno dovoljno nahrani, kasnije će biti dovoljno naneti uljnu mešavinu samo jednom. Drugi razlog je da koži nedostaje tanak sloj emulgatora (sastojak krema koji spaja vodenu i masnu fazu) i zbog toga nastane osećaj suvoće i zatezanja. Drugim rečima, nekim tipovima kože jednostavno više odgovaraju kreme. Kod jako suve kože, vrlo često je najbolja kombinacija par kapi uljne mešavine na koju se tada nanosi još i krema.

2. Odabir sastojaka
Počevši od činjenice da je koža kompleksan organ, pa uzevši u obzir koliko različitih vrsta biljnih ulja, eteričnih ulja, hidrolata itd. postoji, zaista nije realno očekivati da će svaka osoba odabrati najbolju moguću kombinaciju nege iz prve.
Naravno, postoje glavne odrednice koje nam daju kostur recepata – lešnik za masnu i mešovitu kožu, hamamelis za proširene pore, neven za osetljivu i oštećenu... ali pogoditi baš onaj recept koji savršeno deluje i nikada ga ne bi menjali je ustvari lutrija. Možete vrlo lako sastaviti recepturu za Vaš tip kože prema opisima sastojaka i njihovim delovanjima, ali treba uzeti u obzir da svaka koža individualno reaguje, pa preparat koji odlično deluje kod jedne osobe možda neće tako dobro delovati kod druge osoba istog tipa kože.
Ukoliko ste odlučili da ćete koristiti baš prirodnu kozmetiku i ništa drugo, trebate biti spremni da će možda potraga za savršenim preparatom potrajati.
Naravno, savetovanje s aromaterapeutom koji ima iskustva u izrađivanju prirodne kozmetike uvek pomaže u odabiru dobre recepture.
Ako ste već napravili određenu mešavinu/kremu koja Vam možda ne odgovara u potpunosti, postoje mali trikovi kako ih izmeniti i poboljšati.
Kod uljnih mešavina i tonika, recepturu je jednostavno izmeniti u već postojećem preparatu – malo dodajte željenog ulja (na primer lešnika da se mešavina bolje upija, badema ili avokada da bude hranjivija, eterično ulje nemačke kamilice da deluje više protivupalno sl.).
Prirodna krema je premasna ili nedovoljno masna? Premasnu kremu nanesite na lice vlažno od tonika (tako ste dodali vodenu faze u kremu i napravili laganiju kremu), a nedovoljno masnu kremu nanesite u debljem sloju i dobro utrljajte, ili nanesite u tankom sloju nekoliko puta. Veći deo sirovina za izradu prirodne kozmetike koža jako dobro podnosi, ali se može dogoditi na reaguje na neki sastojak. Opet, to je vrlo teško predvideti, ukoliko niste svesni da ste alergični na neki određeni sastojak. Zato, ako imate osetljivu kožu koja lako reguje, nemojte koristiti preparate koje sadrže veliki broj različitih sastojaka u sebi. Manji broj sastojaka će Vam omogućiti da lakše eliminacijom odredite koji je problematičan.

3. Godišnja doba, starosna dob, životne situacije...
Krema, ulje ili tonik koji Vam savršeno odgovaraju leti Vam možda neće odgovarati po zimi. Isto tako, kako starimo, struktura kože se menja i to zahteva drugačije pripravke za kožu. Puno parametara kojih možda nismo ni svesni mogu uticati na stanje i zahteve naše kože: hormonalni disbalans, trudnoća, stres, zagađenje okoline u kojoj živimo, nedovoljno spavanje, promena prehrane, boravak u zatvorenim prostorima... i još puno toga. Ako Vam kozmetika koju ste do sada zadovoljno koristili odjednom prestane odgovarati, prvo se zapitajte što se promenilo u Vašem životu i da li se možda ta promena manifestuje kroz kožu. Tada je lako korigovati recept Vaše kozmetike (ili životni stil, ako se promenio na gore...).

4. Pogrešan način korišćenja prirodne kozmetike

Kraj prvog dela...

www.aromaterapija.co.rs



Нема коментара:

Постави коментар