среда, 9. април 2014.

AROMATERAPIJA - ČUDESNA METODA

Mnogo puta smo pisali da je aromaterapija slojevito umeće lečenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tela i smirenost uma. Mnogi ne znaju istinsku prirodu ove umetnosti. Neki aromaterapiju povezuju sa skupim tretmanima za ulepšavanje. Postoje i oni koji veruju da je to opuštajuća masaža uz upotrebu mirisnih ulja. Za one koji su skloni nečemu ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe uz podršku prirodnih eteričnih esencija koje blago miluju dušu. Oni prizemljeni aromaterapiju smatraju prijatnim načinom čuvanja zdravlja i vitalnosti. Aromaterapija je sve to, i još mnogo više.


Eterična ulja ili esencije su visoko koncentrovane supstance koje se dobijaju od raznih delova aromatičnih biljaka i drveća. Obično se dobijaju destilacijom, procesom koji potiče iz drevne Mesopotamije.  Za razliku od običnih biljnih ulja, kao što su maslinovo ili suncokretovo, esencije biljaka visoko su isparljiva kada se ostave na vazduhu. Hemijske formule eteričnih ulja su složene. Sastoje se od različitih komponenata, terpena, alkohola, aldehida i estera. I baš zbog toga, jedno ulje može da pomogne kod različitih bolesti. Lavanda, na primer ima antiseptičko, antibakterijsko, antibiotičko, antidepresivno, analgetičko, i smirujuće delovanje. Sićušna molekularna struktura omogućava eteričnim uljima, nanesenim na kožu da dođu u krvotok. Jednom kada dospeju u krvotok, aromatični molekuli postaju deo hemijskih procesa u telu.

Jedan od oblika aromaterapije jeste terapija dodirom. Ta metoda kombinuje fizičke i emocionalne efetke nežne masaže sa lekovitim i psihoterapijskim funkcijama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, aromaterapija takođe uspešno leči sve manje poremećaje za koje lekari nemaju uvek najblaža rešenja.

Masaža eteričnim uljima posebno je delotvorna u lečenju problema sa kojima se susreću žene, kao što su PMS i poremećaji u menopauzi. Takođe, može nam olakšati blaže oblike tegoba i depresije, nesanicu, emocionalne disbalanse, glavobolje, bolove u mišićima itd. Većina eteričnih ulja odlično neguje kožu. Ona uravnotežuju lučenje sebuma i poboljšavaju tonus kože delujući na funkciju kapilara. Takođe, esencije biljaka mogu se koristiti u preparatima za kosu i kožu glave jer sprečavaju pojavu peruti i podstiču rast kose. Ako ih nanosite bez masaže, eterična ulja pomažu da se rešite gljivica, svraba ili herpesa. Ako ih koristite za parne inhalacije, možete ublažiti prehladu i grip, kao i kašalj, upalu krajnika ili grla.

Pored toga što su eterična ulja lekovita, samo njihovim mirisanjem popravljamo raspoloženje i osećamo se bolje. To se dešava zato što je čulo mirisa povezano sa limbičkim sistemom – područjem u mozgu koje se bavi emocijama i pamćenjem. I baš tu leži objašnjenje tajanstvenih mogućnosti umeća aromaterapije i psihoaromaterapije koja pomaže kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.


Aromaterapija stvara užitak jer podstiče čulo mirisa i dodira. Kada joj priđemo sa puno pažnje i ljubavi doživećemo fizičko, emocionalno i duhovno ispunjenje. 

www.aromaterapija.co.rs

Нема коментара:

Постави коментар