уторак, 29. април 2014.

Aromaterapija u borbi protiv akni

Šta su zapravo akne?

To je čest poremećaj kože i uglavnom se javlja u formi bubuljica, fleka i mitisera – javljaju se na licu, vratu i na leđima. Obično ih uzrokuje pojačan rad sebuma – ulje koje pomaže u odbrani kože.
Akne su česta pojava kod tinejdžera zato što im pojačano rade hormoni i samim tim su žlezde u koži više aktivnije. Zatim koža postaje isušena, rad sebuma je poremećen, a bakterije se skupljaju u porama i one blokiraju normalan rad kože. Ovo sprečava balansirano lučenje sebuma i to postaje začarani krug.  
Mitiseri se stvaraju, a bakterije rastu u zatvorenim porama koje dalje uzrokuju iritaciju, koju prati erupcija kože – akne!
Za mnoge ljude glavni problemi koji uzorkuju bubuljice i nečista koža su uglavnom manjak samopouzdanja i obeshrabrenost, ali u nekim slučajevima problemi mogu da budu i ozbiljniji i mnogo više zastrašujući.

Kako aromaterapija može da pomogne u borbi protiv akni?

Aromaterapija je najprirodniji i najefikasniji način u borbi protiv bubljica jer se koriste eterična ulja sa određenim svojstvima.
Eterična ulja imaju različita terapeutska svojstva uključujući antibakterijska, antiseptička, antiinflamatorna, astrigena i balansirajuća svojstva, a neka ulja su veoma poznata po tome što su dobra u borbi kod problematične kože. Ulja neguju i isceljuju kožu, odlično čiste kožu i mogu da umanje upalu.
Eterična ulja mogu da se koriste odvojeno ili u mešavini i mogu da se koriste na razne načine:
Na primer, mogu se kombinovati sa baznim uljima ili prirodnim gelovima i direktno se nanose na bubuljice ili fleke. Eterična ulja ne bi trebalo da prelaze 2% u rastvoru.
Zatim, mogu se koristiti u tretmanima vodenom parom, u tonicima za kožu, mogu da se kombinuju sa glinama ili maskama za lice.

Koja ulja koristiti?

Ulje čajevca je najpoznatije eterično ulje u tretiranju akni, posebno je dobro zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, ali je generalno dobro isceljujuće ulje.
I druga ulja su veoma dobra kod disbalansirane kože: benzoin, bergamot, eukaliptus, grejp, nemačka kamilica, jasmin, lavanda, limun, limunova trava, pačuli, sandalovina i ylang ylang.  
Jojoba ulje je posebno dobro bazno ulje zato što nije masno, pomaže u čišćenju pora i u hidrataciji kože.

Evo jedne mešavine za akne:

10 kapi eteričnog ulja lavande
7 kapi eteričnog ulja čajevca
3 kapi eteričnog ulja geranijuma
30ml jojoba ulja




Sipajte jojoba ulje u tamnu bočicu i dodajte eterična ulja. Dobro zarvorite bočicu i promućkajte je. Nanesite malu količinu na delove kože koji su zahvaćeni, u malim količinama. Izbegavajte dodir sa očima, nosem i usnama. Uvek pažljivo promućkajte bočicu pre korišćenja. Ako vam smeta miris eteričnog ulja čajevca, zamenite ga sa eteričnim uljem limunove trave. Ako vam više prija gel varijanta, probajte aloe vera gel umesto jojobinog ulja.

Možda će biti potrebno neko vreme kako biste primetili neke rezultate, budite strpljivi jer prirodna aromaterapija u tretiranju akni stvarno deluje.

Sva ulja za pravljenje mešavina možete pronaći kod nas na web shopu. Posetite nas!



www.aromaterapija.co.rs

Нема коментара:

Постави коментар