уторак, 15. април 2014.

AROMATERAPIJA KOD DECE

NEGA NOVOROĐENČADI


Bebi masaža

Bebi masaža je divan način da se igrate i uživate u svojoj bebi te da uspostavite prisniji odnos sa svojom bebom. A masaža čini puno za njihovo zdravlje jer pomaže kod poremećaja varenja, poremećaja spavanja, grčeva problema sa cirkulacijom i slabog napredovanja. Mnogi roditelji masiraju decu sa bebi uljem, a ono je mineralno ulje sa nekim drugim hemijskim aditivima poput veštačkih mirisa i konzervansa. Mineralno ulje je derivat nafte, nije jestivo, zapušava pore i definitivno nije izbor za novorodjenčad. Umesto toga treba koristiti bademovo ulje, ulje semenki groždja, susama, kokosa i macerat nevena. Pre upotrebe treba proveriti da li izaziva alergijsku reakciju. To se može uraditi tako što se nanese malo ulja na grudi i ruke majke i drži se beba  oko sat vremena pa ako nema reakcije ulje utrljava se na ručice bebe posle čega se sačeka eventualna reakcija 24 časa. Ukoliko je sve u redu može slobodno da se koristi. 


Nega pupka


Čišćenje pupka vatom se sprovodi tako sto se sipa jedna kap eteričnog ulja lavande na kuglicu vate koja se potopi u času mlake vode iscedi izmedju prstiju i njome očistimo predeo oko pupka. Drugi način je da se napravi kupka kojom će se ispirati pupak. Kupka se priprema tako sto se jedna kap lavande stavi u jednu kašičicu soli koja se otapa u časi mlake vode. Potrebno je profiltrirati kroz filter papir ili gazu i time ispirati pupak.



Osip novorodjenčeta

Skoro 50% beba ima osip koji se pojavljuje od sedmog do četrnaestog dana posle rodjenja. On se javlja kao blagi crveni osip ponekad sa bubuljicama, bilo gde na telu.
Predpostavlja se da je to reakcija osetljive bebine kože ili na vazduh ili na odeću. 
Ne preporučuje se upotreba eteričnih ulja odmah. Ako je koža bebe veoma suva uzima se malo bademovog ili maslinovog ulja na dlan jedne ruke, istrljaju se obe ruke. Time smo ugrejali ulje, neće ga biti previše i nežno se masira beba. Eventualno se može na 30ml baznog ulja dodati jedna kap Germanske kamilice. Preporučuje se nega hidrolatima i to 8ml hidrolata lavande, 8 ml hidrolata kamilice, 8 ml mlake vode u koju je dodato nekoliko zrna soli.


Pelenski osip

Pelenski osip je najčešći problem kod beba osetljive kože sklone alergijama ili ekcemu. Pretpostavlja se da bebe reaguju na alergene iz pelena, vlažnih maramica, deterdženata, omekšivača, sapuna. Ukoliko se ne tretira, može se iskomplikovati i prošriti na bakterijsku i na gljivičnu infekciju. Osip se nalazi uglavnom na guzi, preponama, naborima na nožicama i genitalijama. Koža je uglavnom crvena, upaljena, gruba. Osipi različito izgledaju i može doći i do pojave ljuspi.




Pravi se prvo kupka tako što se u jednu kašičicu pavlake doda jedna kap germanske kamilice i jedna kap lavande te se rastvara u mlakoj vodi kojom ćemo kupati bebu. Posle kupanja, bebu isperemo hidrolatom romanske kamilice ili lavande. Zatim nanosim ulje koje se sastoji od 75ml ulja jojobe, 30ml maslinovog ulja u koje se dodaje osam kapi eteričnog ulja germanske kamilice i četiri kapi lavande ili pet kapi hajdučke trave i deset kapi germanske kamilice. Ukoliko je koža inficirana dodaju se četiri kapi ravensare, ako ima kandide, osam kapi čajevca.

Toplotni osip


Veoma je čest kod beba. Nastaje kao reakcija znojnih žlezda koje nisu dovoljno razvijene za podnošenje visokih temperatura. Beba se prekrije crvenim osipom posebno na licu, vratu, rukama i naborima. Preporučuje se kupka od eteričnog ulja eukaliptus radiata i lavande koje imaju efekat hladjenja. Uzima se 30g sode bikarbone u koje se dodaje po jedna kap ova dva ulja i sipa u vodu za kupanje bebe.

Grčevi

Najčešća tegoba kod beba su grčevi za koje se preporučuje masiranje stomačića i zadnjeg dela ledja kružnim pokretima sa mešavinom od 30ml bademovog ulja u koju se dodaje jedna kap eteričnog ulja mirodjije. Da bi se umirila beba, majka može da stavi kap lavande ili kamilice na svoju kožu u predelu vrata dok drži bebu.

Uznemirenost beba

Uznemirenost beba mogu izazvati nepoznati ljudi, nepoznati zvukovi itd. Da bi smirili bebu, a može se koristit i za miran san, masiramo je sledećim mešavinama ulja:

Rp1
Romanska kamilica tri kapi,
Lavanda četiri kapi, u 30ml baznog ulja

Rp2
Romanska kamilica četiri kapi,
Geranijum tri kapi, u 30ml baznog ulja

Rp3
Romanska kamilica tri kapi,
Mandarina dve kapi, u 30ml baznog ulja

Takodje, možemo u aroma lampicu ili difuzer staviti po jednu kap rimske kamilice i jednu kap lavande. 

Opstipacija    

Prvo treba proveriti da li je donji stomak bebe napetiji nego ostatak, ako jeste, potražiti savet lekara. Ukoliko nije, masirajte ga sa uljem koje se sastoji od dve kapi eteričnog ulja mandarine, dve kapi limuna, jedne kapi petitgrain koje se stavlja u 15ml baznog ulja. Masira se ceo stomačić nežnim pokretima u pravcu kazaljke na satu.

Diarea

Za probleme sa diareom preporučuje se sledece mešavine ulja za masazu:

Rp1
Germanska kamilica dve kapi,
Eucaliptus radiata jedna kap, u 15ml baznog ulja

Rp2
Romanska kamilica jedna kap,
Eukaliptus radiata dve kapi,
Lavanda tri kapi, u 15ml baznog ulja

Rp3
Lavanda jedna kap,
Petitgrein jedna kap, u 15ml baznog ulja
Masirati jednom dnevno stomak i zadnji deo ledja.

Sva ulja za negu vaše bebe možete nabaviti u našem web shopu
http://webshop.aromaterapija.co.rs/
www.aromaterapija.co.rs

Нема коментара:

Постави коментар