петак, 4. април 2014.

PRIRODNA AROMAKOZMETIKA

Koža je jedan od naših najvećih organa – čovek ima oko 3 kg kože koja predstavlja polupropusnu membranu u naš organizam. Razne nečistoće i zagađivači iz okoline ulaze u naš organizam upravo preko kože. Ono što nanosimo na kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo.

Šta ulazi u sastav većine komercijalnih, pa i najskupljih, proizvoda za negu kože? Pored hemijskih veza čije nazive ne razumemo, na deklaraciji ćemo naići na vazelin, parafin i mineralna ulja. Parafin i vazelin su derivati nafte, ugljovodonici, i nisu srodni lipidima kože. Osim toga, njihovi molekuli su preveliki da bi prodrli u kožu, zato se proizvodi na njihovoj bazi ne upijaju u kožu, već ostaju na površini i ometaju prirodne funkcije kože – apsorpciju i eliminaciju. Putem parafina i vazelina nikakve lekovite supstance se ne unose u kožu, već ostaju na njenoj površini. Osećaj negovanja je kratkotrajan – koža nije dubinski nahranjena i snabdevena vlagom. U stvari, većina tzv. hidratantnih krema, koži krade vlagu! Pored toga, danas se dobro zna da i prirodni lipidi značajno utiču na smanjivanje transepidermalnog gubitka vlage. Ispitana ulja su emu (nojevo ulje), maslinovo, suncokretovo, kokosovo ulje, kakao i shea maslac, jojoba.

Šta je sa prirodnom kozmetikom? Epitet prirodno je postao toliko IN da sve više proizvođača kozmetike svoje preparate deklariše kao prirodne. Međutim, da bi proizvod mogao godinama da stoji nepromenjen na policama u prodavnicama, mora u sebi da ima konzervanse, koji često izazivaju alergije. Uglavnom se, zbog dužeg roka trajanja, umesto hladno ceđenih biljnih ulja koriste rafinisana, pročišćena i obezvređena ulja.
I kada bi komercijalna "prirodna" kozmetika ispunila sve zahteve kvaliteta, ona nije prilagođena individualnim potrebama korisnika. Imamo proizvode za različite tipove kože, ali stanje kože se  vremenom menja, a masna koža može imati itekako različite potrebe! Masna koža sa aknama, masna dehidrirana koža, masna osetljiva koža... Kombinacija mogućih receptura ima mnogo. Komercijalna kozmetika, makar i prirodna, jednostavno ne može da prati individualne potrebe potrošača.

Alternativa?
Prirodna kozmetika, da. Ali takva gde znate šta je sastojak određenog preparata, bilo da ga sami pravite, bilo da ga radi neko drugi, prema potrebama vaše kože.

Zašto biljna (hladno ceđena) i eterična ulja?

Zato što biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, neguju je i hrane. Većina eteričnih ulja, u većoj ili manjoj meri, imaju antibakterijsko i antiseptičko delovanje. Hladno ceđeno, nerafinisano biljno ulje je jedna od najboljih stvari koje možemo priuštiti svojoj koži!


Da li ćete biljna i eterična ulja koristiti kao uljne mešavine , sa odvojenom vodenom fazom (tonik na bazi hidrolata i i drugih lekovitih sastojaka), ili u obliku kreme ili gela (koji su u svojoj osnovi emulzija vodene i masne faze - dakle uljne mešavine i tonika) – odluka je na vama. Ukoliko želite da naučite kako da pravite kreme u kućnoj radinosti, svakako se prijavite na našu radionicu prirodne kozmetike!

www.aromaterapija.co.rs

Pridružite nam se na prolećnoj radionici aromakozmetike, 12. i 13. Aprila, i napravite prvi korak za svoje zdravlje i lepotu! 





Нема коментара:

Постави коментар