понедељак, 14. април 2014.

AROMATERAPIJA KAO POMOĆ U TRUDNOĆI

U toku trudnoće koža je daleko osetljivija i jače propušta nanešenu supstancu, pa mnoga etarična ulja, naročito citrusna, mogu dospeti do placente. Treba istaći da nema dokaza da korišćenje etaričnih proizvoda na bilo koji način šteti plodu. Čak su prema tvrdnjama Britanskog udruženja aromaterapeuta citrusi najsigurniji za upotrebu u trudnoći.
Mnoga ulja podstiču menstruaciju i zato su potencijalno opasna u prvom tromesečju kada je opasnost od pobačaja najveća. To su ulja koja u sebi sadrže veći procenat ketona kao što su kedar, žalfija, ruzmarin, jasmin, izop i vetiver. Takodje su opasna i ulja koja sadrže veće količine fenola i fenolnih estera kao što su bosiljak, cimet, komorač, klinčić, origano, timjan, kao i oni koji sadrže aldehide poput citronele i melise. 

Trudnicama mogu štetiti i neka ulja koja imaju jak uticaj na nervni sistem i stimulišu jetru i bubrege kao što su kleka i muskatna žalfija. U stvarnosti žena treba naneti visoku koncentraciju potencijalno opasnog eteričnog ulja da bi došlo do pobačaja i trovanja. Ipak treba biti oprezan i uvek se raspitati o sigurnosti eteričnog ulja pre upotrebe.


Način primene etarskih ulja: masaža, aromatične kupke, osveživači prostora.

Problemi u trudnoći:

Mučnina - Mučnina u trudnoći se može javiti u bilo koje doba dana. Jedan od razloga je brz porast estrogenske aktivnosti na koje se telo prilagodjava, zatim digestivni problem (smanjena proizvodnja digestivnih enzima), nizak nivo šećera u krvi i porast bazalnog metabolizma. 


Najpoznatiji postupak za otklanjanje mučnine je inhaliranje etarično ulja djumbira - do pet kapi se stavi u maramicu i udiše po potrebi.  Djumbir je etarično ulje izbora ako trudnica ima nedostatak energije ili joj je hladno, ako je umorna i ima potrebu za toplim napicima. Može se koristiti i čaj od sveže izrendane kore djumbira u dozi od dve kašikice na litar vode koji se konzumira tokom celog dana. Maksimalna doza je tri kašikice ili tri grama. U drugom slučaju se koristi etarsko ulje mente po istom postupku. Mentu koriste osobe kojima je stalno vruće, trebaju hladna pića, razdražljivi su. U difuzer se može staviti mešavina od tri kapi lavande, jedna kap mente, jedna kap eukaliptusa. Prostor će se ispuniti prijatnim mirisom koji smanjuje mučninu.

Problemi sa kožom - Usled hormonalnih promena dolazi i do velikih promena na koži. Neke trudnice dobijaju akne i masnu kožu. U tom slučaju preporuka je da sa koža čisti hidralatom čajevca ili lavande u koji se na 100g stavi 4g glicerina. Češći problem je suva koža i za negu takve kože se koristi mešavina visokokvalitetnih biljnih ulja ( ulje badema, ulje iz koštica kajsija, ulje pšenicnih klica, ulje ploda divlje ruže) u koje se dodaju etarična ulja lavande i mandarine po dve kapi na 10ml. Dobra kombinacija kreme protiv strija je kada u kokosovo ulje dodamo dve do tri kapi eterskog ulja smilja i lavande. Ukoliko se doda i eterično ulje mirte smanjuje se mogućnost nastanka strija.


Kod nekih trudnica dolazi do pojave fleka na koži koje se definišu kao hiperpigmentacija uglavnom na licu u predelu cela, obraza i  gornje usne i praćene su  frustrirajućim stanjem. Klasične kreme za izbeljivanje sadrže hidrohinone i parabene pa ih zbog poencijalne kancerogenosti i iritacije ne koristimo. Preporučuje se mazanje lica uljem ploda divlje ruže u koji se dodaje po kap etaričnog ulja celera i kap eteričnog ulja semena divlje šargarepe. Ovo ulje je fotosenzitivno tako da treba izbegavati izlaganje suncu. Druga varijanta je koristiti eterično ulje čajevca, lavande i sandala po jednu dve kapi na 10ml baznog ulja.

Oticanje nogu, vene, hemoroidi - Vrlo čest problem je oticanje gleznjeva zbog čega treba stimulisati limfni sistem za drenažu. Koriste se kupke od lavande, geranijuma i ruzmarina (s tim da se ruzmarin ne koristi u prvih pet meseci trudnoće). Mogu se potopiti i komprese i držati na listovima i na člancima. Posle toga treba izmasirati noge uljem u koji dodajemo tri kapi eteričnog ulja djumbira, dve kapi etaričnog ulja čempresa, dve kapi etaričnog ulja lavande u 60ml baznog ulja. Nežno se trlja preko gležnjeva od stopala na gore ne primenjujući jak pritisak. Mogu se stavljati i komprese sa hidrolatom smilja na otećena mesta.

Ukoliko trudnica ima problem sa proširenim venama za njihov  tretman kupkom se koriste eterična ulja čempresa, limuna, geranijuma i lavande po dve kapi  a može se koristiti i stavljanjem kombinovano toplih i hladnih kompresa na pogodjena podučja. Posle toga se masira a ulje za masažu se sastoji od istih ovih etarskih ulja u većoj koncetraciji pa se stavlja do sedam kapi u 50ml baznog ulja. 

Za hemoroide se koriste sedeće kupke (u plastičnoj  kadici,lavoru gde su noge i stopala van kupke) sa šest kapi etarskog ulja limuna. Što se tiče nege predela sa hemorodima u 30ml kantarionovog ili nevenovog ulja stavlja sedam kapi eteričnog ulja limuna i eteričnog ulja čempresa. Da se spreči pojava hemeroida100g  gi putera se rastopi petnaest kapi geranijuma i pet kapi čempresa te se koristi kao klizma.  

www.aromaterapija.co.rs


Нема коментара:

Постави коментар